500 BGL certificaten uitgereikt in 7 jaar tijd!

Op vrijdag 2 februari werd in alle vroegte om 6:43 uur de 500e Landzijde BGL cursus behaald door een deelnemer van Zorgboerderij Laan. Wij vroegen de ontwikkelaar van Buiten Gewoon Leren-digitaal om ons meer te vertellen over het proces in de afgelopen jaren.

In 2017 begon Herman Stuurman met het geven van reken- en taallessen aan een aantal deelnemers op CSI Stables. Hij kwam er snel achter dat deze deelnemers behoefte hadden aan meer dan alleen rekenen en taal. Herman: “Ik heb toen in mijn vrije tijd een cursus ontwikkeld voor een deelnemer. Dit sloeg gelijk aan, hij haalde de cursussen en kreeg een officieel diploma. Toen ben ik begonnen met meer cursussen te ontwikkelen en ontwierp ik een website. Landzijde gaf mij de kans om hier verder mee te gaan en nam mij in 2018 officieel in dienst.” Al snel volgde er een professionele website en meer cursussen.

Herman: “Het is zo bijzonder dat deelnemers ondanks alle moeilijkheden die ze ondervonden op school, toch in staat zijn om BGL cursussen af te ronden. Het 500e BGL certificaat, bewijst weer hoe leuk en interessant de BGL cursussen zijn voor de deelnemers.” Het was voor Herman wel een uitdaging om voor meerdere niveaus cursussen te ontwikkelen. Ook moest hij zich eerst verdiepen in meerdere onderwerpen. Hij is er echter in geslaagd om de cursussen toegankelijk te maken voor alle deelnemers. Daarnaast kunnen deelnemers hun eigen tempo bepalen om een cursus te behalen.

Herman: “Het leuke is dat deelnemers elkaar motiveren. Je ziet dat wanneer er één deelnemer op een boerderij is begonnen met een cursus, meerdere deelnemers volgen. Lukt het een deelnemer niet om een cursus af te ronden, dan neem ik contact op om een plan te maken. Daarnaast geef ik bruikbare tips.” Herman heeft veel deelnemers voorbij zien komen in de afgelopen jaren. Hij herinnert zich een deelnemer die vanaf zijn 8ste jaar begon op een zorgboerderij. Dankzij BGL heeft hij ondertussen een vaste baan. Daarnaast herinnert hij Carmen die ondertussen alle BGL cursussen heeft gehaald (zie haar verhaal hier). Herman: “Ik ben natuurlijk trots op elke deelnemer die aan een cursus begint!”

Anno 2024, maakt Herman nog steeds cursussen. Onlangs heeft hij 11 eenvoudige dierverzorging cursussen ontwikkeld. Herman: “In de toekomst komen er nog meer cursussen. Dit jaar komt de cursus fotografie en komt er ook een gedeelte cursussen duurzaamheid. BGL is fantastisch en ik ben Landzijde heel dankbaar dat ze mij de kans hebben gegeven om dit door te ontwikkelen. Het is ontzettend fijn om deelnemers te zien ontwikkelen.”